Oosterparkbuurt

Veel Nederlanders en zeker elke Amsterdammer kennen het Vondelpark. In de zomer picknickende mensen op de grasvelden of in de beschutting van een oude boom. Mensen die zich op veel verschillende manieren voortbewegen door het park, fietsen, wandelen, rolschaatsend of op een skateboard. Maar ook het park waar je in de zomer over de hoofden kan lopen.

Neem dan het Oosterpark. Het park in niet zo groot als het Vondelpark, maar de sfeer is zeker niet minder dan in het Vondelpark. Maar er is één groot verschil. In het Oosterpark loop je nog niet over de hoofden.

Deze wandeling heeft als centraal punt het Oosterpark. Verschillende keren kruist de wandeling het Oosterpark en bekijken we de verschillende monumenten. Bijvoorbeeld een beeld voor de Tachtigers, gemaakt door Jan Wolkers. Of de schreeuw, het beeld gemaakt ter nagedachtenis aan Theo van Gogh.

Rondom het park vind je de wijken uit de 19e eeuw terug. Prachtige, mooi versierde huizen met uitzicht over het Oosterpark. Aan de andere kant van het park vind je de dubbeltjespanden. Eenvoudige woningen als je ze vergelijkt met de woningen aan de andere kan van het park. Maar zeker niet met minder geschiedenis.

En dan de verschillende geloven rond het park. Opvallend was dat in elk ander deel van de wijk een ander geloof domineerde, joods, protestant en rooms katholiek. Overblijfselen van de verschillende geloven zijn nog steeds terug te vinden.

En dan het raadsel van de schedels. Waarom vonden kinderen zoveel schedels in het Oosterpark?

De wandeling duurt twee uur. Aan het einde van de wandeling bestaat er de mogelijkheid om een kop koffie te drinken in een Amsterdamse buurtkroeg.

Voor meer informatie mail naar info@metKEES

 

 terug naar het overzicht