Oostelijk Havengebied

Een wijk in Amsterdam met de unieke combinatie van het stoere van een oude zeehaven en het spannende van nieuwbouwarchitectuur, het Oostelijk-havengebied.

In deze wandeling laat ik je, door verhalen uit het verleden, proeven van de sfeer van de oude zeehaven van Amsterdam. Het is nog niet zo lang geleden dat hier grote zeeschepen aan de kades lagen. Schepen kwamen binnen met specerijen uit de oost. Schepen vertrokken met emigranten voor de west.

De havenarbeiders hadden een zwaar bestaan. Elke dag moesten ze maar zien of ze wel werk hadden. Waar nu de kinderen spelen in de zon, stonden vroeger de havenarbeiders in de regen de hele dag te wachten. Te wachten op een opdracht op een schip te lossen.

Waar nu gasten uit de hele wereld verblijven in een luxueus hotel, verbleven vroeger mensen die alles hadden opgegeven voor een nieuw bestaan. Een onzeker bestaan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Van die oude haven zijn nog verschillende loodsen terug te vinden. Ook kantoren van rederijen met de klinkende namen als Koninlijke Lloyd en KNSM staan nog steeds trots tussen de nieuwbouwarchitectuur.

Begin jaren negentig besloot de gemeente Amsterdam om van haar oude haven een woonwijk te maken. Maar het moest wel een bijzondere woonwijk worden. Hiervoor werden beroemde Nederlandse architecten als Jo Coenen en Sjoerd Soeters gevraagd om hun visie te geven. Zij en beroemde buitenlandse architecten als Kolhoff en Rapp hebben hun stempel op deze wijk van Amsterdam gedrukt.

De wandeling duurt twee uur. Aan het einde van de wandeling bestaat de mogelijkheid om iets te drinken in één van de historische gebouwen van de haven.

Voor meer informatie mail naar info@metKEES

 

 terug naar het overzicht