Betondorp

Tuindorp Watergraafsmeer is de officiële naam van de wijk die tegenwoordig vaker Betondorp wordt genoemd. Tuindorp Watergraafsmeer dekt beter de lading dan Betondorp. Het valt niet te ontkennen dat een belangrijk deel van de woningen voor een deel uit beton bestaat. Maar een zeker zo groot deel van de woningen zijn van baksteen.

Tuindorp Watergraafsmeer is een echt dorp midden in de stad Amsterdam. Als je op een warme zomerdag wandelt over de Brink, verwacht je elk moment een tractor met een vriendelijke zwaaiende boer tegen te komen. Dit beeld van een dorp was ook de bedoeling van de twee belangrijkste architecten van Betondorp, J. B. van Loghem en D. Greiner.

De gemeente gaf in de jaren twintig opdracht tot de bouw van deze wijk. Het was een tijd waarin men geloofde in de maakbaarheid van de samenleving. De gemeente en de architecten zorgden voor de juiste omstandigheden en de mensen werden vanzelf beter en slimmer, althans zo dacht men.

Tegenwoordig heeft men hierover andere denkbeelden. Maar, Betondorp heeft een relatief groot aantal hoogleraren voortgebracht. Ook hebben hier een aantal bekende Nederlanders hun jeugd hier doorgebracht, waaronder Johan Cruyff en Gerard Reve.

Zouden de toenmalige wethouder van Amsterdam én de architecten van Betondorp dan toch gelijk hebben? Graag nodig ik u om een wandeling door Betondorp te maken en proberen hierachter te komen.

De wandeling duurt twee uur. Tijdens de wandeling vertel ik u over de architectuur, de geschiedenis en de mensen die in deze bijzondere wijk woonden en wonen. Aan het einde van de wandeling bestaat er de mogelijkheid om na te praten en iets te drinken in een typische Amsterdamse buurtkroeg.

Voor meer informatie mail naar info@metKEES

terug naar het overzicht